Пресконференция "Спорт1Къп"

Днес от 10:30 в "Пресклуб България" на националния стадион "Васил Левски" се състоя опознавателната пресконференция на "Спорт1Къп - Sport1cup", която ще събере пет големи европейски женски волeйболни отбора в компaнията на българските ЦСКА, Левски и Локомотив София.

Volley ball

Зад микрофоните застанаха бившият капитан на националния отбор по волейбол Николай Желязков, изпълнителният директор на "железничарите" Калин Тодоров и наставникът на Локо Верка Стоянова. Надпреварата в двете групи, съставени от ЦСКА, Пиаченца, Ираклис, Цървена звезда(група А), Левски, Локомотив София, Раднички и Панатинайкос(група Б), започва в понеделник(9 октомври), като първият двубой противопоставя ЦСКА и Ираклис от 13:30 часа. Малко по-късно същия ден е официалното откриване на турнира от 17 часа, като 30 минути преди това фоайето на зала "Христо Ботев"ще бъде отворено за коктейл. Николай Желязков сподели, че една трудна битка за привличането на големите европейски имена в България е дала своя резултат и това събитие може да даде началото на една традиционна "Спорт1Къп", "както навремето бе Купа "София"". "Изключително благодарен съм на Спорт1.бг, които правят нещо революционно в българския волейбол, защото това е най-силният турнир, който е правен в България от много години насам."

Бившият блокировач поговори и за бъдещето на възраждащия се женски тим на Локомотив София: "Общата ни цел с отбора на Локомотив София е да спечелим медал в близките години от държавното първенство, нещо, което не сме правили от близо 35 години. Мисля, че работим в правилната посока, като един от факторите за това е присъствието на 120 момичета в нашата школа, в сравнение с 30-е миналата година.", продължи той. По първоначален план Тюрк Телеком трябваше да бъде един от осемте участника в надпреварата, но вчера са се контузили две от разпределителките им в приятелска среща, играна в Турция. "Вчера ми звъннаха от турския тим и ми съобщиха, че двете им титулярни разпределителки са получили травми една след друга. Това наложи своевременното решение от наша страна да поканим Цървена звезда, което по никакъв начин няма да намали от спектакъла на събитието.", завърши Желязков. От своя страна Калин Тодоров сподели, че е много доволен от организацията на събитието и смята, че всичко е перфектно. Гостите от чужбина ще бъдат астанени в четиризвездния хотел "Триада". Входът за срещите е свободен. Ако не може да присъствате, следете събитието на живо от препоръчания от нас сайт, където е нужна само ефбет регистрация и начален бонус ако сте почитател на хазарта.

Първи ден 10 Октомври

13:30ч. ЦСКА - Ираклис - група А - 3:1

15:30ч. Панатинайкос - Левски - група Б - 0:3

17:00ч. Официално откриване

18:00ч. Раднички - Локомотив - група Б - 3:0

20:00ч. Пиаченца – Цървена звезда- група А - 3:0

Денят не бе лош.

Турнирът "Спорт1 Къп" стартира и то със сериозна диря. Първо ЦСКА победи на старта Ираклис, а малко след това гръцкият шампион Панатинайкос огорчи Левски. Точно тогава дойде моментът на откриването ... Бившият дългогодишен президент на БФС Иван Славков откри официално надпреварата с култовата реплика "Момичета престанета да бъдете толкова хубави, за да могат хората да погледат малко волейбол".

А иначе в първият двубой "червените" момичета показаха не лоша игра срещу гръцкия Ираклис, като Диана Ненова разнебити своите съпернички от начален сервис, давайки сериозоно предимство за блока на своите колежки. Волейболистките от София стигнаха до безкомпромисна победа над своя съперник, въпреки спечеления гейм на гъркините за крайното 3:1.

Volley ball player

Дойде ред на техните кръвни противнички от Левски, които за съжаление със своя млад и неопитен състав не успяха да се противопоставят по най-добрия начин на по-обиграните и по-именитите си опонентки от Атина и двубоят завърши 0:3. След изключително ефективните изпълнения на Санти Милони в защита като либеро и сгромолясващите атаки на Фригаделис от първа линия, българките изглеждаха беззащитни, както би изглеждал и почти всеки европейски тим

След официалното откриване на първата поред(дано не последна) "Спорт1Къп" на дървената настилка в зала "Христо Ботев" започнаха да загряват тимовете на съорганизаторите - Локомотив София и Раднички Екопетролиум.

Първият гейм бе опознавателен и за двата отбора и резултатът се движеше в полза ту на единия, ту на другия състав. И въпреки сериозната подкрепа от трибуните, където вече се бяха настанили привържениците на Локо, той бе загубен след множеството грешки на българките в самия край.

Във втория гейм момичетата на Верка Стоянова отново играха точка за точка и въпреки, че показаха силен женски дух в основни моменти, седемте поредни сервиса на Гошевич решиха изхода на двубоя за 3:0. В последния мач, Цървена звезда, заменил Тюрк Телеком в последния момент, успя да изненада сочените за главни фаворитки за спечелването на купата, Пиаченца, което внесе приятен привкус на турнира в едно от най-класните противоборства на първия ден, след като ги отнесе с 3:0.

Втори ден 10 Октомври

13:30ч. Раднички - Левски група Б

15:30ч. Пиаченца - ЦСКА група А

17:30ч. Панатинайкос - Локомотив група Б

19:30ч. Ираклис - Цървена звезда група А

Цървена звезда вече е на финала на Sport1Cup

Веднага след това друг основен фаворит за спечелването на титлата. Панатинакос постигна втора лесна победа срещу български представител, а именно Локомотив София. Възпитаничките на Верка Стоянова бяха видимо притеснени, а това личеше най-ясно в заключителните части на отделните геймове. Либерото на гъркините и националния отбор Ксанти Милони сподели за Sport1.bg, че отборът заиграва все по-добре и има сили да спечели турнира.

"Можем да играем и още по-добре. Имаме още два мача и ако играем нашата си игра нищо добро не чака нашите противници", каза без липса на самочувствие Милони. Тя сподели, че волейболът е истинско забавление за нея и по никакъв начин не се чувства звезда, въпреки че е неделима част от националния отбор на южната ни съседка.

Дойде и последния мач за деня, в който от двете страни на мрежата се изправиха Цървена звезда и Ираклис. След огненото си начало на надпреварата при победата си с 3:0 над Пиаченца, сръбкините стартираха колебливо началните разигравания и позволиха на своите съпернички да вземат аванс от 4-5 точки. Към края на гейма обаче всичко дойде на мястото си и пътят към класическия успех за Звезда бе свободен. 185-сантиметровият център на победителките Мратинович успя да наниже 15 точки с много "бърза ръка" и цели 3 аса. С тази победа те вече са на финал, но им предстои последното предизвикателство в групата срещу ЦСКА. Мратинович увери за Sport1.bg, че тя и съотборничките й няма да пестят сили, защото имат да си връщат на софиянките за загубата си в предсезонната подготовка в Белград с 1:3. 19-годишният център прояви неприсъща скромност след отличното си представяне и заяви, че множеството й реализирани точки са благодарение на усилията на всички нейни съотборнички.

Интервю с Драгана Маринович - Цървена Звезда

Драгана Маринович: Дойдохме направо от аерогарата за първия мач

- Колко си висока, защото мисля, че си най-високия играч на турнира?

- 195 (малко след това се поправя след лека приятна усмивка)... 197 см. Не съм сигурна дали съм най-високата, защото не съм видяла всички момичета, но ми е интересно дали е така.

- Ти беше национална състезателка до преди няколко години. Какво се случи?

- Бях, но две години не играх, защото аз така бях решила, но мисля, че сега няма проблем и ще ме повикат в следващите мачове

- Къде си играла преди да отидеш в Пиаченца?

- Първо играх в Бергамо, а след това и в Перуджа.

- Към кой от досегашните си клубове изпитваш най-сериозна слабост?

- Би било малко непрофесионално, ако отговоря точно това, което мисля и за това ще го оставя в загатка.

- Била ли си досега рекламно лице на някой продукт, защото имаш визия за фотомодел?

- (Смее се). Не ми бяха задавали такъв въпрос досега, но все още не съм била. Явно някои хора трябва да се замислят и да решат да ме поканят за снимки. Все пак съм се отдала почти изцяло само на волейболните си качества и не ми остава много свободно време за други занимания.

Трети ден 11 Октомври

13:30ч. ЦСКА - Цървена звезда група А

15:30ч. Раднички - Панатинайкос група Б

17:30ч. Левски - Локомотив София група Б - (25:15, 25:16, 25:19)

19:30ч. Пиаченца - Ираклис група А

Звезда - Панатинайкос e сблъсъкът за Sport1Cup

Предпоследният ден на силния международен турнир по волейбол Sport1Cup не донесе нито една изненада и двубоите завършиха със съвсем предвидими крайни победители. Едно е ясно... Първият шампион на надпреварата ще бъде излъчен между тимовете на Цървена звезда и шампионът и носител на Купата на Гърция Панатинайкос.

Предварително сочените за фаворити за спечелването на събитието, гъркини, се класираха за решителния мач без загубен гейм след високата ефективност на блокада на Карагуни и безкомпромисните атаки на румънката Ндумитриу, подкрепени от изключителното позициониране на либерото Ксанти Милони.

От своя страна звездашките са далеч от класата на своя съперник, но балансират с желание и себеотдайност, които едва ли ще бъдат достатъчни за нещо повече от достойна загуба, но най-малкото са предпоставка за непримиромост до последната точка на последния гейм.

Тази среща е и битка между две волейболистки, които са защитнички от световна класа, националки на своите държавни селекции. В срещата за бронза от двете страни на мрежата ще скачат волейболистките на Пиаченца, набрали сериозна скорост и тези на Раднички, оповаващите се на мощната атака на Войводич. Преди това обаче предстои истинското дерби на България между "сини" и "червени", където е сигурно, че ще има неподправени емоции. Ако сте местен и имате намерения да залагате, по-добре си направете регистрация в спортингбет от България и посочечете любимия отбор.

Но най-напред на дървената настилка в зала "Христо Ботев" ще мерят сили съорганизаторите на събитието Локомотив София и Ираклис.

Всичко това води до заключението, че утрешният ден ще донесе множество качествени битки и най-вече радост за феновете на спорта, който се играе с ръце и със сърце. Повече за финала може да прочетете тук